Ostatnio kupiłam schab z zamiarem zrobienia tradycyjnych kotletów schabowych .. ale  wyjątkowo nie chciało mi się panierować 🙂 Postanowiłam zrobić kotlety w piekarniku z dodatkiem jabłek i czerwonej cebulki.

_MG_6090

SKŁADNIKI:

4 kotlety schabowe

3 jabłka

dwie czerwone cebyle

Sos ciemny Łowicz

olej

świeżo zmielony pieprz, sól

świeży rozmaryn

Kotlety przyprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy. Cebule kroimy w piórka a z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kotlety z obu stron. odkładamy na bok. na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Jak się zeszkli dodajemy jabłka i smażymy ok 10 minut. Następnie do jabłek dolewamy sos ciemny Łowicz i dusimy jeszcze 5 minut. Do żaroodpornego naczynia przekładamy podsmażone kotlety, jabłka z sosem i posypujemy rozmarynem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok 20-30 minut.

_MG_6074

Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!

Reklamy