Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na rewelacyjne podpłomyki z sosem z bryndzy. Dodatek karmelizowanej cebuli i słodkich fig doskonale komponuje się z słonym sosem z bryndzy.

Zaletą tego dania jest to, że wszystkie składniki możecie przygotować wcześniej a przed podaniem tylko połączyć i podpiec w piekarniku.

SKŁADNIKI:

0.5 kg maki pszennej

woda

szczypta soli

4 cebule

masło

sos balsamiczny

bryndza

1/2 słoika sosu uniwersalnego jasnego Łowicz

świeżo zmielony pieprz, rozmaryn

_MG_6043

Do maki dodajemy tyle wody by móc wyrobić elastyczne ciasto – dodajemy również małą szczyptę soli – sos z bryndzy jest dość słony więc z sola do ciasta ostrożnie 🙂 Dzielimy ciasto na porcje, wałkujemy na niewielkie placki i smażymy na suchej patelni.

Cebulę kroimy w piórka i karmelizujemy na maśle- na malutkim ogniu, pilnując by cebula się nie przypaliła, po ok 30-40 minuta. Po tym czasie dodajemy ok dwóch łyżek sosu balsamicznego i dusimy jeszcze ok 10 minut.

Do sosu jasnego Łowicz dodajemy pokruszona bryndzę i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blasze układamy podpłomyki, smarujemy sosem z bryndzy, na sos nakładamy skarmelizowaną cebulkę i pokrojone figi. Całość polewamy sosem z bryndzy.

Pieczemy w piekarniku ok 210-15 minut. Podajemy posypane świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem.

_MG_6027
Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!

Reklamy