Babeczki nie zawsze muszą być słodkie 🙂
Składniki:
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka + dwie łyżki do kremu
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 banan
opakowanie serka Apetina Classic w kostkach
Składniki suche mieszamy w misce – mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia i soda oczyszczona. Benderem miksujemy szpinak, olej, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i mleko. Do szpinaku dodajemy rozdrobnionego widelcem banana. Łączymy składniki suche z masą szpinakową i mieszamy. Pailotki lub foremki na babeczki napełniamy masą do ok 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut lub do momentu gdy patyczek wbity w babeczkę będzie suchy.
Przygotowujemy krem. Kostki serka Apetina odsączamy z zalewy i blendujemy z dwoma łyżkami mleka. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem.
Ale czadersko wyglądają 😀 Bardzo fajny i oryginalny przepis 😉
PolubieniePolubienie