Babeczki nie zawsze muszą być słodkie 🙂

_MG_2094

Składniki:

1 szklanka mąki tortowej

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1/2 szklanki oleju

1/4 szklanki mleka + dwie łyżki do kremu

1 łyżka soku z cytryny

1/2 szklanki cukru

szczypta soli

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

1 banan

opakowanie serka Apetina Classic w kostkach

_MG_2121

Składniki suche mieszamy w misce – mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia i soda oczyszczona. Benderem miksujemy szpinak, olej, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i mleko. Do szpinaku dodajemy rozdrobnionego widelcem banana. Łączymy składniki suche z masą szpinakową i mieszamy. Pailotki lub foremki na babeczki napełniamy masą do ok 3/4 wysokości.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut lub do momentu gdy patyczek  wbity w babeczkę będzie suchy.

Przygotowujemy krem. Kostki serka Apetina odsączamy z zalewy i blendujemy z dwoma łyżkami mleka. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem.

_MG_2079


Twoja kuchnia ma to coś