1

Składniki na ok 4 porcje:

15 g świeżych drożdzy

1 łyżeczka cukru

ok. 3/4 szklanki ciepłej wody

350 g mąki

pół łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z oliwek

4 gruszki

opakowanie serka typu śródziemnomorskiego Arla Apetnia Classic Creamy Block

gałązka rozmarynu

sok z cytryny

pieprz

miód2

Wymieszaj drożdze, cukier i połowę wody w małej misce. Odstaw na 10 min. Przesiej mąkę i sól do dużej miski. Zrób w środku wgłębienie, wlej do niego masę z drożdzy, oliwę i wodę. Wyrabiaj do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji, uformuj kulkę , przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Ponownie wyrób ciasto i podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok 5-6 milimetrów. Odstaw na 10 minut. W tym czasie pokrój gruszki w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Ser pokrusz na kawałki i posiekaj rozmaryn. Na placku połóż plasterki gruszki, pokruszony ser i posyp rozmarynem.

Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem lub w małych foremkach do zapiekania.

Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem skrop oliwą, posyp świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie polej miodem.3


Twoja kuchnia ma to coś

Advertisements