Uwielbiam dania z kociołka nad ogniskiem. Mogłabym tak gotować całe lato. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zupę rybną z kluseczkami. Można ją również zrobić w domu w tradycyjnym garnku. Potrzebujemy do tej zupy ryby słodkowodne – karasie, leszcze, płotki. Ja staram się używać tych najbardziej ościstych na wywar, bo później je wyrzucam. Na koniec dodaje mięso wyfiletowanych ryb – sandacza, szczupaka, karpia – takich które mają mniej ości. Oczywiście wszystko co zostaje mi z filetowanej ryby – głowa, ogon, kręgosłup – dodaję do gotowania wywaru.

zupa rybna

Składniki:

ok.  kilograma ryb słodkowodnych – karasie, płotki, leszcze

filet z sandacza, szczupaka lub karpia

włoszczyzna- 2 marchewki, pietruszka, cebula, kawałek kapusty, seler, kawałek pora

liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól

4 pomidory

passata pomidorowa lub przecier pomidorowy

2 łyżki sosu rybnego

gałązka świeżego lubczyku

papryczka chili lub więcej w zależności jak ostre lubicie dania – ja używam małych suszonych papryczek chillies peperoncino firmy Aromica   . To moje ulubione papryczki, są bardzo ale to bardzo ostre i bardzo wydajne.  Na taki kociołek dodałam trzy maleńkie papryczki i było bardzo ostro 🙂

kluseczki:

szklanka mąki

jajko

sól

odrobina wody

Jak już mamy rozpalone ognisko, przygotowujemy kociołek. Dobrze jest powiesić go tak, żebyśmy mogli go podnieść lub opuścić jeżeli będzie taka potrzeba.

Do kociołka dajemy ryby lub głowy i resztki z ryb ( tylko te nie wyfiletowane, filety będziemy dodawać później), włoszczyznę, gałązkę lubczyku i  przyprawy ( soli nie dodajemy za dużo, ponieważ sos rybny, który dodamy później jest dość słony). Wszystko zalewamy wodą i wieszamy nad ogniskiem. Gotujemy ok 1 – 1,5 h.

W międzyczasie obieramy pomidory ze skórki i drobno siekamy. Przygotowujemy ciasto na kluseczki. Mąkę mieszamy z jajkiem i dodajemy tyle wody by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.

Wywar jest dobry gdy ryby zaczynają się rozpadać na kawałki a włoszczyzna jest miękka. Wszystko co gotowało się w wywarze odcedzamy. Do czystego wywaru dodajemy pokrojone drobno pomidory, passatę pomidorową i sos rybny. Filet z sandacza kroimy w nieduże kawałki i delikatnie dodajemy do zupy. Od tej pory staramy się nie mieszać za mocno zupy, żeby nie rozpadły nam się kawałki ryby.

Gotujemy 10 minut i dodajemy ciasto na kluseczki. Można  to zrobić za pomocą specjalnego przyrządu do kluseczek lub ręcznie wlewając za pomocą łyżeczki małe porcje ciasta. Gotujemy kolejne 10 minut.

Zupę można podawać z kleksem śmietany i szczypiorkiem.


Gotujemy na ognisku

Advertisements