Zawsze mam w lodówce gotowe ciasto francuskie na wypadek niespodziewanych gości lub po prostu jak mam  ochotę na coś dobrego. Dziś podaję Wam przepis na szybkie ciasto z czarną porzeczką. Porzeczka jest dość kwaśna więc to raczej nie jest ciasto dla zwolenników słodkich ciast. Porzeczkę można również zastąpić truskawkami albo jagodami. Wtedy można zmniejszyć porcje cukru w przepisie.

_MG_8977

Składniki:

Płat gotowego ciasta francuskiego

budyń śmietankowy + 500 ml mleka

pół litra czarnych porzeczek

cukier

żółtko z jajka

250 ml soku jabłkowego

łyżka mąki ziemniaczanej

Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasto francuskie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tartę podpiekamy 10 minut w nagrzanym piekarniku. Ponieważ ciasto francuskie rośnie w czasie pieczenia dobrze jest spód obciążyć. Ja zawsze na ciasto wykładam papier do pieczenia i wysypuje na niego suszony groch. Mam specjalny pojemnik, w którym trzymam groch tylko do tart. Gdy ciasto się piecze przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodaj 3 łyżki cukru. Na podpieczony spód wylej przygotowany budyń ( wcześniej ściągając z tarty papier  z grochem 🙂 ) i posmaruj żółtkiem wystające brzegi ciasta. Włóż z powrotem do piekarnika na 20 minut. W między czasie przygotuj porzeczki- obierz je z gałązek, umyj i wysusz. Przygotuj polewę do naszej tarty: odlej z soku jabłkowego pół szklanki i wsyp do niej dwie łyżki cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Resztę soku zagotuj i wlej do niego rozpuszczony cukier i mąkę. Chwilę pogotuj. Gdy wyciągniesz tartę z budyniem z piekarnika, wyłóż na nią porzeczki i zalej przygotowanym sosem. Poczekaj do wystygnięcia żeby sos mógł zastygnąć.

_MG_9003

Reklamy