Składniki:

duża polędwiczka wieprzowa

o.5 kg świeżego zielonego groszku

kilka cienkich plastrów boczku wędzonego

opakowanie serka mascarpone

kilka gałązek świeżego tymianku

śmietana

łyżka mąki

dwie łyżki masła

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Polędwiczkę umyj, osusz i obierz z błon. Pokrój na 2 cm plastry i lekko roztłucz dłonią. Plastry mięsa posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym kawałku mięsa połóż łyżeczkę serka mascarpone i gałązkę tymianku. Mięso złóż na pół i obwiń plasterkiem boczku. W międzyczasie przygotuj groszek. Opłucz go pod zimna woda. Zagotuj lekko osolona wodę i wrzuć groszek na wrzątek na 10 minut. Odcedź. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek razem z łyżką masła. Kładź ruloniki z polędwiczek na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony ok 2 minut. W miseczce połącz śmietanę, resztę serka mascarpone, łyżkę maki i grubo zmielony pieprz. Dodaj śmietanę do polędwiczek i dosyp zielony groszek. Przykryj i duś razem ok . 10 minut. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem.

_MG_8832

Reklamy