Mięso z dorsza jest bardzo delikatne dlatego najbardziej lubię przyrządzać go w piekarniku w foli aluminiowej lub w sakiewkach z papieru do pieczenia. Jest wtedy soczyste i delikatne.

_MG_8063q

Składniki:

4 polędwice z dorsza
4 plasterki cytryny
kilka gałązek świeżego tymianku
różowy pieprz
sól
oliwa z oliwek
_MG_8050a
Polędwiczki z  dorsza opłucz pod zimną wodą i osusz. Połóż na kawałku foli aluminiowej, skrop oliwą z oliwek, posyp różowym pieprzem ( całe ziarna – niezmielone, można trochę ubić w moździerzu) oraz solą. Na każdym kawałku ułóż plasterek cytryny i gałązkę tymianku. Zawiń rybę w folię. Włóż sakiewki z foli do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 min. Podawaj z młodymi ziemniakami lub ryżem i zieloną sałatą z sosem vinaigrette.

Advertisements