Najbardziej z kurczaka lubię mięso z udek ale przyznam, że jak są z kością to nie mam za dużo pola do popisu a luzować kości nie lubię. Dla tego często wybieram piersi mimo, że są mniej smaczne. Rozwianiem są udka z kurczaka bez kości, które coraz częściej można kupić w sklepach.

 

udka z kurczaka.jpg

 Składniki na 6 osób:

12 udek z kurczaka bez kości

12 plastrów szynki suszonej: prosciutto, serrano

opakowanie bryndzy – 100 g

ser mozzarella – 100 g

musztarda

świeże liście szałwi

świeżo zmielony pieprz

Bryndzę wymieszaj z pokrojoną lub utartą mozzarellą i dodaj łyżkę musztardy. Do każdego udka wkładaj łyżkę farszu serowego, złóż na pół i zawiń w plaster szynki. Ważne żeby mięsa nie solić, bryndza i szynka są wystarczająco słone. Układaj udka ciasno w naczyniu żaroodpornym i posyp listkami szałwii oraz świeżo zmielonym pieprzem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz mięso ok 35-40 minut. W trakcie pieczenia z sera i soków mięsa powstanie  sos, którym polej udka przed podaniem. Do tak przygotowanych udek świetnie pasują kopytka i świeże pomidory.

 

Faszerowane udka to idealne danie na kolacje dla gości lub na przyjęcie urodzinowe. I właśnie z okazji 3 urodzin  Akademii Kulinarnej Whirlpool przygotowałam to danie.

Z tej okazji składam życzenia Marco Ghia oraz Emiliano Castagna, by nigdy nie zabrakło im smacznych pomysłów, pozytywnej energii i wspólnie z nami gotowali STO LAT 🙂

Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

Reklamy