Spaghetti aglio e olio to jedna z najbardziej znanych past włoskich. Bardzo smaczna mimo małej ilości składników. Łatwy przepis lecz też prosto jest go popsuć. Wystarczy pamiętać o kilku rzeczach by cieszyć się pysznym daniem.

Najważniejsze to dobre składniki, przede wszystkim wysokiej jakości oliwa z oliwek. Kolejną ważną sprawą jest czosnek. Po pierwsze trzeba go posiekać nożem a nie miażdżyć w wyciskarce do czosnku, po drugie nie wolno go przypalić bo całe danie będzie niesmaczne. I tyle tajemnic pysznego i prostego makaronu z oliwą, chili i czosnkiem. Oprócz typowych składników tego dania ja zawsze dodaję starta skórkę z cytryny. Nadaje potrawie ciekawego smaku.spaggeti

Składniki:

opakowanie włoskiego makaronu  spaghetti

100 ml oliwy z oliwek

5 ząbków czosnku

papryczka chili

pęczek natki pietruszki

parmezan

starta skórka z cytryny (opcjonalnie)

Makaron ugotuj al-dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek i chili ( bez nasionek chyba, że lubisz bardzo ostre potrawy) drobno posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny. Natkę pietruszki pokrój. Zetrzyj na drobnej tarce parmezan. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj posiekany czosnek i chili. Smaż na małym ogniu by czosnek zrobił się miękki ale uważaj, żeby go nie przypalić. Dodaj odcedzony makaron i starta skórkę z cytryny i cały czas mieszając gotuj ok. minutę. Po wyłączeniu gazu posyp natką pietruszki – powinno być jej dość dużo. Przed podaniem posyp parmezanem.

 

Advertisements